Småkager med pistacie og rosenvand

img_4306-1

I sidste uge var jeg inde hos tv2 go’morgen danmark og lave lækre tyrkiske småkager, som et anderledes bud til julens mange kageborde. Jeg lavede mine vanillekager (med kardemomme og citron) og redaktionen var vilde med dem. Mest de her kager! Jeg tror at de var lidt skeptiske da jeg fortalte at der skulle rosenvand i dem, men de giver dem en let parfumeret duft, som er rigtig god sammen med pistacienødderne. Prøv dem!

Rosenvand er bi-produkt fra rosenolie-produktionen. Dvs. at når man i blødsætter de olieholdige rosenblade, og olien stiger til vejrs, er der bi-produktet tilbage som er vandet med rosenbladene i. Man sigter vandet for rosenbladene og andre urenheder, og man har et dejligt produkt der dufter noget så dejligt. Nogle siger at man kan bruge det som en let parfume (hvilket man gør i Tyrkiet), som en skintonic og som smagsiver til desserter. Navnet på de danske bagerkager rosenbrød, kommer oprindeligt fra at man tilsatte et par dråber rosenvand til glasuren, men det er vist meget få steder i dag, der gør det idag. I Tyrkiet bruger man det meget til desserter, isæt til de legendariske turkish delights eller lokum på tyrkisk. Personligt er jeg helt vild med den parfumerede duft, men er du ikke så sikker eller ikke har prøvet det før, kan du starte med et par få dråber. Smag på kagedejen og vurder derefter.

Rosenvand fås i de fleste Mellemøstlige butikker, det burde ikke være et problem. Jeg kender ikke nogle webshops der sælger det i Danmark, alternativt kan du købe dem igennem amazon.co.uk eller fra ottolenghi. Du kan også købe tørrede rosenblade og en masse andet godt…

Afiyet olsun! 

Opskrift, 18-20 stk
150 g hakkede pistacienødder (eller en blanding af pistacier og mandelmel)
250 g smør
100 g flormelis
200 g mel
5-10 dråber rosenvand
½ vaniljestang

til drys:
ekstra grofthakket pistacie
tørrede rosenblade

Bland alle ingredienserne sammen. Rul dejen til en tyk pølse, pak den i film eller bagepapir og lad den hvile i køleskabet i ca. 30 minutter.

Forvarm ovnen til 180 grader.

Tag dejen ud af køleskabet, skær den ud i skiver på ca. 0,5-1 cm og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Lad der være godt med luft omkring kagerne, de flyder ud under bagningen. Drys evt. med lidt grofthakket pistacie ovenpå kagerne inden du bager dem i ovnen.

Bag kagerne gyldne og sprøde i ovnen i ca. 7-10 minutter. Når de kommer ud af ovnen kan du evt. pynte med rosenblade. Lad dem køle af lidt på bagepladen, de vil fortsat være bløde lige efter bagningen, for derefter at lade dem køle af på en rist.

Leave a Reply