Vanilleris med råsyltede jordbær

I har måske bemærket en tendens indenfor de seneste indlæg? Yes, jeg er forelsket i ris i øjeblikket. Specielt risotto og vanilleris. Idag står den på vanilleris. Nogle vil kalde det for en rice-pudding, andre vil kalde det for en deluxe risengrød og jeg kan blive ved med at navngive desserten. Jeg tror at vi alle kan blive enige om at det er en lækker dessert, når den bliver behandlet med omhu og respekt. Jeg laver mine ris med en blanding af sødmælk/fløde og med masser af vanille. Jeg bruger både vanillekorn, stænger og vanillesukker. Efter min mening giver det den bedste vanillesmag. Er man ikke til den kraftige vanillesmag (er ikke stødt på nogen endnu) kan man sagtens bare nøjes med at bruge kornene af vanillestangen. For at give de fede og søde ris lidt modstand serverer jeg dem tit sammen med enten en lækker lettere syrlig æblegrød kogt med et par kanelstænger eller som her sammen med råsyltede jordbær. I know, det er ikke sæson endnu, det er ikke danske jordbær og jada jada, men kunne ikke lade være…

Ingredienser

1 liter sødmælk

2 dl fløde

2 dl grødris eller risottoris

2 spsk rørsukker

2 tsk vanillesukker

1-2 vanillestænger, korn og stænger

ca. 300-400 g jordbær

4 tsk vanillesukker

Start med at rengøre jordbærrene og skær dem i kvarte på langs. Rør dem sammen med vanillesukker og stil dem til side. Jordbærrene vil begynde at smide deres væske, som vil skabe en lækker sirup sammen med vanillesukkeret. Sæt fløde og mælk over til at koge, tilsæt risene, sukkeret, vanilletænger og korn. Kog dem ved svag varme i ca. 20 min, mens du rører rundt. Pas på at det ikke brænder på eller koger over. Skru ned or varmen hvis det bliver ved med at koge over.

Når risene er ved at være kogt færdige, de skal helst ikke blive for bløde og miste deres form, så tager du gryden af varmen og hæld risene over i et ildfast fad. Hvis du ikke har lyst til at risene får en mælkeskorpe, kan du evt. lige smøre risene men en lille smule smør og dække dem med husholdningsfilm. Det holder risene fugtige og modvirker den typiske skorpe. Du kan også hvis du har lyst når risene er kogt færdig at drysse med lidt rørsukker og smelte sukkeret med en gasbrænder, ligesom på en creme brulée. Eller du kan servere risene som de er sammen med de råsyltede jordbær.

Leave a Reply