Tranebærgelé med hele bær

Nu er det for alvor ved at blive jul og alle forberedelserne til den store spisefest skal i gang. I år har jeg taget fat i min “bibel” Camilla Plums Julebog, som har rigtig mange gode bud på diverse opskrifter. Både originale og nyfortolkninger.

Jeg har fundet denne opskrift på tranebærgelé som et alternativ til den evige evergreen ribsgeléen. I Camillas (yes, vi er på fornavn) opskrift er den også blevet krydret med appelsinskræl. Jeg kunne ikke finde usprøjtede appelsiner, så det blev uden. Desuden lød opskriften også på at der skulle burges umodne æbler. Jeg har desværre den luksus, og jeg måtte tage det som Føtex nu kunne byde på af lettere umodne æbler.

Server den lækre gelé sammen med din gås eller andesteg juleaften eller brug den til at afstemme din lækre julesovs. Den er dejlig aromatisk og syrlig, hvis du til og med pifter den op med evt. en enkelt kanelstang eller appelsinskræl.

Ingredienser, ca. 1,5 liter

750 g tranbær friske

ca. 7 store æbler

Rørsukker

Skyl dine bær og kog ca. 500 g af dem sammen med æblerne, der er skåret ud i grove tern med kernehus, skræl og hele molevitten. Kog dem møre, det tager ca. 1/2 time. Pisk i det så det bliver til en grov mos og sigt det langsomt, enten igennem et stykke klæde eller som jeg gjorde med kaffefiltre. Der skal en del glas til og det tager tid. Men det er nødvendigt hvis du gerne vil have en klar gelé. Kog saften med ligedel sukker, jeg fik 800 ml ud af det og jeg kogte det op med 800 g sukker. Kog saft og sukker sammen og tilsæt de resterende friske tranebær. Kog det op og skum af løbende. Du kan teste og se om det har kogt længe nok ved at sætte en lille dråbe på en iskold ske. Når du syntes det har fået en passende konsistens, kan du hælde det over i atamonskyllede glas. Lad det køle af og nyd.

Leave a Reply