God Jul!

Nu er det endelig jul. Ferien er startet, den søde risengrød er klar, rødkålen er kogt, de brune kager og vanillekransene er bagt, der er i den grad brunt, julet og en lidt lettere brændt duft i mit køkken.

I morgen går turen op til det nordsjællandske til min svigerfar. Han laver verdens bedste sprøde andesteg og brune sovs dertil, men ris alá mande er ikke hans stærke side. Han har simpelthen formået engang at servere den ret al dente, al dente, at man forvekslede de stakkels små ukogte ris med mandler. Lige siden har det været min opgave at lave ris alá manden. Hvilket passer mig fint, da jeg elsker at lave de søde sager til julemiddagen.

Juleguf, anno 2010

Jeg har haft en drøm om at lave hindbær-trøfler, men jeg må erkende at det har der ikke været overskud, tid eller energi til i år. Det kan være det bliver til nytårsaften? Desværre har jeg været nødt til at snyde lidt med hensyn til jule-guf. Jeg har tyet mig til det italienske, som jeg næsten altid gør, og købt sicilianske pistacie-marcipan stykker overtrukket med chokolade og lækker, fyldt til randen med nødder og kandiseret frugt, panforte. En tur forbi menneskemylderet i indre København, der desperat er på jagt efter de sidste julegaver, og ind til Summerbird for at købe lidt konfekt. Ville gerne have været et smut ind til Perchs Thehandel for at købe lidt the og honningbomber, men der var simpelthen for lang kø, så jeg opgav. Lidt luksus fik jeg dog i form af min konfekt, så helt tomhændet var jeg ikke.

Når det så er sagt vil jeg sige glædelig jul til jer alle og vi ses snart efter juledagene, hvor jeg vil tage hul på nytårsglæderne med min yndlings-drikkelse, champagnen! Jeg fik aldrig fortalt jer om min champagne-smagning på Nimb…

Rødkål, ca. 4-6 portioner

1 mellemstor rødkål, øko, snittet fint

Evt. et par æbler, hakket i mindre bidder

ca. 3 dl æblecidereddikke

ca. 2,5 dl solbærsaft, koncentreret

1-2 spsk andefedt

ca. 2,5 dl rørsukker

4 kanelstænger

5 stjerneanis

4-8 stk. allehånde

Andebouillon, den fra Irma er rigtig god

Salt efter smag

Start med din rødkål og evt. æbler og steg/kog det under svag varme sammen med solbærsaft og eddiken. Smag til med sukker og krydderier. Lad det koge op og smag til igen med andebouillon og salt. Lad det småsimre i ca. 30 min indtil rødkålen er faldet helt sammen og har fået en ensartet dyb mørkelilla farve. Køl af og nyd.

Ris alá mande, 4-6 portioner (alt efter hvor grådige folk er)

375 g grødris

ca. 1,7 liter sødmælk

ca. 1,5 dl rørsukker

1-2 vanillestænger

Evt. hjemmelavet vanillesukker

1/2 liter fløde

200 g smuttede mandler

Kirsebærsovs, evt. blandet lidt sammen med Maraschino-kirsebær

Kog dine ris op med mælken og sukkeret under svag varme. Tilsæt din vanille og stængerne og kog dem med. Lad det koge under svag varme i ca. 30 min indtil dine ris er færdigkogte. Der må gerne være rimelig meget væske tilbage, det gør ikke noget. Det gør at din grød senere hen ikke bliver til en stor klods af ris. Når din grød er kølet af, blander du den med pisket fløde og hakkede mandler. Server sammen med kirsebærsovs.

Vanille-kranse, ca. 30-40 stk (af Camilla Plum)

250 g smuttede mandler

1 stang vanille, kornene af

250 g hvedemel

1/2 tsk hjortetaksalt

250 g sukker

125 g smør

2 æg

Hak mandlerne relativt fint. Bland sammen med de øvrige ingredienser og lad den hvile koldt i et par timer (opskriften siger til næste dag, men…) Jeg har desværre ikke en kødhakkemaskine med en stjerneplade, så jeg ruller bare til små ringe. Det virker lige så fint. Bag dem i en 180 grader varm ovn til de er gyldne. Køl af og gem dem i en lufttæt beholder.

One thought on “God Jul!”

  1. Piskeriset says:

    Håber du kommer godt og sikkert frem 🙂

    Rigtig glædelig jul!

Leave a Reply