Nargesi – Iranske røræg med spinat og dadler

Iransk eller persisk mad, selvom man skulle tro det, eftersom det er en del af Mellemøsten, er maden ikke specielt krydret i forhold til alle dens naboer. Det er en mere raffineret palette af smagsgivere der bliver brugt: spidskommen, safran og syrlige ingredienser, såsom lime, moreller (sure kirsebær), berberrisbær, sumak og masser af friske krydderurter. Chili er noget man bruger meget sjældent, men du kunne sagtens drysse det let hen over retten, det skader absolut ikke. Kan du få fingre i isot, urfa-chiliflager, er det et godt lille pift.

Persisk mad har igennem historien haft en stor tradition for at kombinere det salte og søde køkken, hvor man bruger masser af frugt i det salte køkken. Det er da også herfra at inspirationen til den klassiske juleand med sveskerne og æblerne, stammer fra.

Denne ret er et meget godt bud på hvordan persisk mad, kan kombinere det søde, salte og let krydrede. Enten er du til det eller også synes du det er simpelthen er for underligt: At blande sødt (dadler), salt og krydret i en og samme ret. Jeg tilhører så den første gruppe, mens min mand den sidste. Jeg elsker dadler, jeg elsker frisk koriander og har en svaghed for spidskommen, så alt i alt en fantastisk ret der kombinerer alle mine yndlingsingredienser!

Vov dig ud i den, du vil ikke fortryde det, det er en ret der fortjener lidt mere fokus end den har. Lav den til dig selv en dag hvor du trænger til lidt selv-kærlighed eller server den som en del af en brunch, hvor du serverer den sammen med friskbagt brød og evt lidt ren tyrkisk/græsk yoghurt eller en mild cacik.

Ingredienser, 1 stor portion eller 2 små
Preptid ca. 10 min + stegning ca. 10 min.

1 rødløg
5 dadler
1 tsk. spidskommen, stødt
olivenolie
1/2 bundt koriander
1/2 pose babyspinat eller rucola, skyllet og renset
3 æg, sammenpiskede
salt og peber
evt. et lille drys isot/urfa-chili

Skær rødløg og dadler i tynde skiver. Steg rødløg, dadler og spidskommen i olivenolie ved middelhøj varme. Hak halvdelen af koriander, blade og stængler, tilsæt koriander sammen med spinat til løg/dadel blandingen, vend rundt indtil det falder let sammen. Tilsæt de sammenpiskede æg, smag til med salt og peber og steg videre ved lav varme indtil æggene er blevet varmet igennem.

Server varme med resten af korianderen drysset henover.Leave a Reply