Lynstegt blæksprutte

Her i sommervarmen har jeg fået mere og mere lyst til fisk, men har ikke rigtig kunnet finde en god fiskehandler. Nu er jagten forbi og jeg har fundet en rigtig god, og kompetent fiskehandler der endda ligger på vejen hjem fra arbejde. Perfekt. Fandt nogle flotte blæksprutter (til ingen penge) sidst jeg var der. Er man lidt skræmt ved tanken om at spise gummiringe (aka industri-blæksprutte-ringe) skal man gøre sig selv den tjeneste at prøve de hjemmelavede. Kan kun anbefale at man går i krig med at købe sine egne blæksprutter og steger dem selv. Det smager fantastisk. Er man ikke vant til at rense blæksprutter, kan du evt. spørge din fiskehandler om han vil gøre det for dig, men det er ikke så svært når man først lige er kommet igang.

1. Læg dine blæksprutter enten henover et fad eller over køkkenvasken. Går der hl i blækposen har du det ikke udover køkkenbordet. Tag med den ene hånd fat i kroppen og den anden hånd i armene, og træk i armene lige så langsomt. Det er meningen at du skal have alle dens indvolde ud.

2. Læg kroppen til side og tag fat i mundstykket og indvoldene. Skær indvoldene fra så du kun har mundstykket tilbage. Du kan se at blæksposen er en lille sort sag blandt alle indvoldene. Er du frisk på at lave en gang englehårspasta med blæk eller risotto med blæksprutte og blæk, kan du med fordel gemme blækket, hvis ikke smid det ud.

3. Tag mundstykket og spred armene ud til siden, så du kan se munden. Du skal klemme let på siden med fingrene, på denne måde kommer hele mundstykket til syne. Skær det af så du kun har armene tilbage. Hvis din blæksprutte har en enkelt arm der er lidt for lang, skær den af. Skyl grundigt

4. Rens kroppen for rester af indvolde, og fjerne hinder. Finnerne der sidder på ydersiden af kroppen skal du ikke bruge til noget. Vend vrangen på blæksprutten og rens den grundigt også indvendigt.

5. Voliá

Ingredienser, forret til 4 personer

3-4 blæksprutter, alt efter størrelse

1,5 dl majsmel, du kan også bruge alm. mel

en lille håndfuld friskkværnet peber, gerne en peberblanding feks. sort peber, rosa peber, enebær og korianderfrø

2-3 dl olivenolie, medium kvalitet

Maldonsalt

Fremgangsmåde: Skær kroppen ud i mindre skiver, ca. 2-3 cm, jeg kan godt lide dem lidt grove.  Medmindre armene er alt for store behøver du ikke at skære dem over. Sæt noget olie over på en anden og lade den varme op. Tør dine blækspruttestykker grundigt. Snit dine hvidløg i tykke skiver og rengør forårsløgene. Lav en melblanding af majsmel og friskkværnet peber. Vend dine tørre stykker af blæksprutte i melblandingen, drys det overskydende mel af og steg dem hurtigt i den varme olie. Tag en lille portion ad gangen, det er nemmere at styre og du nedkøler ikke olien for meget. De skal kun have ca. 1 minut på panden så er de færdige. Læg dem over på et stykke køkkenrulle, så det overskydende fedt kan dryppe af. Steg hvidløg og forårsløg, til de bliver lidt gyldne. Anret, drys med flagesalt og server.

3 thoughts on “Lynstegt blæksprutte”

 1. Oscar says:

  “en lille håndfuld friskkværnet peber” – h’mmm !

  1. rukiye says:

   Hej Oscar, alt efter hvor peber-stærk du foretrækker den, svarer det til 2-3 tsk. peber 🙂 Håber det var en hjælp!

   KH Rukiye

 2. Anne says:

  Jeg bruger også vingerne…. 🤗

Leave a Reply