Kalvegryde

I fredags havde jeg god tid, så god tid at jeg lavede slowfood. Denne kalvegryde har ikke nogen fast opskrift eller navn, men udgangspunktet er det samme som for alle gryderetter. Et stykke kalvekød, af god kvalitet selvfølgelig, en masse gode grove grøntsager, en støbejernsgryde, en masse væske og du har et lækkert, gedigent og nærende måltid fremfor dig (vil desværre ikke kvalificere retten som date-dinner, da den ligger godt i maven). Er du en novice indenfor madlavning, er det ikke noget problem, da retten er rimelig nem at gå til.

Ingredienser, 4 personer

ca. 500 g kalvekød, feks bov

smør og olivenolie

en lille smule hvedemel til at vende kødstykkerne med

4-6 gulerødder, jeg har brugt “farvede” gulerødder

3 stilke selleri

2 løg

4 fed hvidløg

1 paprika

50 g tomat-pasata

1/2 liter fond eller 1/2 liter vand og 2 bouillonterninger

2 glas Noilly prat eller 1/2 flaske rødvin

gastrik fra Claus Meyer, kan erstattes med indkogt balsamico eller bare en stænk balsamico og 2 spsk sukker

du kan vælge at servere gremolata til (2 dele bredbladet persille, 1 del citronskal og 1 del hvidløg finthakket)

Skær kødet i mellemstore tern. Vend dem med hvedemel, slat og friskkværnet peber. Kødet skal være pænt dækket af melet. Steg kødet i en tyk-bundet gryde i smørret og olien. Når det er brunet tager du dem af varmen og tilsætter grofthakket løg, gulerødder, paprika, selleri og hele fed hvidløg. Svits det hurtigt, tilsæt kødet, derefter vinen/Noilly Prat og gastik. Lad det lige koge op og tilsæt tomat-passata og bouillon og/eller  1/2 bouillon. Lad det simre ved lav varme i ca. 3 timer eller indtil kødet er så mørt at det falder fra hinanden. Smag til sidst med salt. Server sammen med kartoffelmos.

4 thoughts on “Kalvegryde”

 1. Trine says:

  Hej Rukiye
  Retten ser super lækker ud og jeg skal helt sikkert prøve den af. Jeg er dog ikke den store ørn i et køkken, så jeg holder mig meget til opskrifter. Hvor meget gastrik skal der i?

  Mvh Trine

  1. Rukiye says:

   Hej Trine, jeg plejer at smage mig frem. Jeg kan godt lide en kraftig smag, men du kan starte med en spsk ad gangen og smage dig frem alt efter hvor kraftig en smag du gerne vil have 🙂

   Mvh Rukiye

 2. Sven Gleerup says:

  Hej Rukiye. Det dufter skønt fra min gryde… det kan kun ende godt. 🙂 , men jeg tænker at der nok skal stå 50 gram tomatpasta og ikke 500g. 😉

  1. rukiye says:

   Tak Sven, du har helt ret 🙂 Jeg retter det til 50 g!

Leave a Reply