Noilly Prat

I et stykke tid nu har jeg næsten kun brugt Noilly Prat til madlavning. Den lyse er fantastisk til al madlavning hvor den kan erstatte hvidvin. Den røde har jeg kun eksperimenteret lidt med, men da den er kraftigere i smagen, kraftigere end både rødvin og den lyse Noilly Prat, har jeg været lidt varsom med den.

Noilly Prat er en fransk vermouth der først blev lavet af Joseph Noilly, en farmaceut, der opfandt opskriften i 1813. Siden hen har hans søn og svigersøn viderført hans opskrift, den bliver stadig lavet på samme måde som i 1813, og videregivet de gyldne dråber til os andre.

Den røde og ravfarvede Noilly Prat er kommet til i løbet af 1960’erne og 1980’erne. Den røde kan fås herhjemme, mens den ravfarvede kun kan købes i Marseille-butikken.

Altså jeg er ikke den store vinkender, men pædagogisk set hvis jeg skal forklare hvad forskellen mellem vin og vermouth er, at Noilly Prat er en stærkere vin (alkoholprocent på 16%) tilsat krydderier, urter og frugtekstrakter. Det er en af grundene til at den fungerer bedre til f.eks en risotto eller fiskeretter.

Som Rick Stein fra BBC’s tv-serie French Odyssey har sagt: “I’ve done lots of experiments with white wines for fish sauces and I’ve come to the conclusion that Noilly Prat is the best. In fact, it makes very little difference to the finished sauce how good a white wine is (though this is not the case with red wine). However, the Provencal herbs and spices used to flavour Noilly Prat seem to add flavour to the reduction.”

Tag den til jer folkens, kan kun anbefale det.

Kilde: wikipedia

Leave a Reply