Ezme: Spicy tyrkisk tomatsalat

Det skulle forhåbentlig snart være sommer i Danmark, og mens vi venter på det gode vejr, vil jeg gerne anbefale en af mine yndlingsopskrifter fra min kogebog. Det er en tyrkisk meze klassiker, ezme (som direkte oversat fra tyrkisk betyder mast) er en salat der har sine rødder fra byen Gaziantep i det sydøstlige tyrkiet, der grænser op til Syrien. Jeg har desværre ikke selv besøgt byen, men ville meget gerne. Mange af de klassiske tyrkiske retter har deres oprindelse fra denne by, men der er også klare referencer til den syriske madkultur, fx ved brugen af de store mængder chili i maden. Skal det være helt autentisk, burde salaten være rivende hot!

Der  findes et utal af forskellige varianter af retten, nogle laver den mere fast i konsistensen (tilsætter tomatpuré for at få en mere intens tomatsmag) og andre laver den  mere eller mindre spicy.  Min version er frisk med masser af friske tomater, peberfrugter og krydderurter og en subtil smag af chili. Salaten fungerer fantastisk som tilbehør til sommerens grill-mad, hvadenten du griller auberginer eller kød. Prøv også at servere den som topping til en klassisk hummus og sammen med lidt lækkert pitabrød eller ristet brød (med olivenolie og en snert af hvidløg) er det den lækreste lille forret eller starter.

Jeg har beskrevet den som spicy, men du kan selv justere styrken af chili. Og igen, kan du ikke få fingre i de tyrkiske grønne pebre, er en helt almindelig grøn peber fra supermarkedet helt ok.

4-6 portioner
4 tomater
½ rødløg
2 aflange grønne pebre
½ dl persille
1 spsk. mynte
1 lille fed hvidløg

1 tsk. chiliflager
1 spsk. sumak
2 spsk. granatæblesirup
3 spsk. olivenolie
salt

Hak tomater, løg, grønne pebre, mynte og persille fint. Riv eller knus hvidløget. Bland grøntsagerne med resten af ingredienserne. Lad det trække i ca. 15-20 min. inden servering.

Leave a Reply