Vietnamesiske friske forårsruller

En af mine absolut yndlings retter er disse friske forårsruller fra Vietnam. Jeg lærte dem at kende for et par år siden, hvor jeg var ude og spise på Saigon Quan, en lille vietnamesisk restaurant på Godthåbsvej 48 på Frederiksberg. De har en meget stille og rolig stemning, det er overhovedet ikke smart på nogen måde, slet ikke ligesom dens smarte søster  Lé lé, som efter min mening slet ikke kan måle sig med Saigon Quan. Har spist på Lé lé 3 gange og hver eneste gang var det en skuffelse. Maden var ikke krydret nok, der manglede en del friske krydderurter eller også var saucen slet ikke intens nok. Hos Saigon Quan til gengæld er det en succes hver eneste gang og lige meget hvad man vælger så smager det fantastisk, priserne er meget budgetvenlige. Kan kun anbefales, men husk at bestille bord, de har tit fuldt hus, men de har take away.

Anyway, når lysten falder over mig, går jeg igang med de her fantastiske forårsruller som måske er lidt besværlige at lave, men når man lige har fået fingerteknikken på plads, er det en smal sag at rulle dem. Du kan selv vælge hvordan du vil lave dem, hvilket kød du kunne tænke dig at fylde dem med. Det eneste er bare at de skal rulles. Du kan lave dem helt traditionelt med grillet kød, feks tigerrejer eller oksekød på spid med masser af hoisin-sauce og ristede peanuts. Grøntsagerne er også helt op til dig, jeg plejer at bruge lidt frisk salat, agurk, gulerødder og forårsløg skåret i tynde strimler. Koriander, thai-basilikum og mynte er de krydderurter jeg bruger, men du kan sagtens nøjes med at bruge de krydderurter du lige har. Du kan også, ligesom Sticks ‘n’ Sushi, lave dem lidt japansk inspireret. De har en version med krebsehaler, surimi, avocado, agurk og frisk salat eller du kan lave den med sprødstegt tigerreje eller marineret kylling. Der er utallige versioner og det er bare om at komme i gang. Jeg tror at jeg skal til Vietnam næste gang jeg skal ud og rejse…

Tip: Du kan købe de fleste af specialvarerne i den kinesiske købmand på Nørrebrogade, men jeg syntes det er alt for dyrt. Jeg handler ind i Vietnam Supermarked på Frankrigsgade på Amager eller den Thailandske supermarked for enden af Istedgade ud til Enghave Plads. De har rigtig mange lækre og anderledes varer, hvis du er i tvivl så spørg løs, de er utrolig venlige og søde.

Som du kan se på billedet nedenfor dypper jeg rispapirerne i varmt vand som jeg har i en skål. Det må gerne være varmere end 37 grader, men heller ikke sådan at du brænder dig. Du kan også vælge at købe et stativ hos din thai eller vietnam-købmand, hvor du har dine rispapir-plader lagt ud på et plastik net. Meget smart. Pas på at du ikke giver papirerne for meget, hvis de bliver for bløde er det svært at rulle dem. De må gerne være al dente, dvs at de stadig har bid i sig. De bliver bløde alt imens de bliver rullet.

NB. Kunne du lide dette indlæg vil du nok også kunne lide dette: Tom-Ka-Paste

Spis de lækre ruller ved at dyppe dem i chili/lime saucen. Du kan også lave en chili/lime mayonaise, hvis du kører den japanske stil. Andre kan lide dem med satay-sauce (thailandsk peanutsauce, selvom det er lidt stil forvirring) eller med hoisin-sauce (den der bliver brugt til peking-duck). Du kan også købe dipping-saucer fra enten Sticks ‘n’ Sushi eller Let’z sushi, som har et stort udvalg af diverse japanske dipping-saucer.

Ingredienser

Rispapir, regn med ca. 4-6 stk pr person som hovedret

Kød, jeg har brugt krebsehaler, surimi, tigerrejer (jeg har stegt rejerne i lidt olie)

Hoisin-sauce og evt. ristede peanuts (helst usaltede)

Grøntsager, feks. salat, agurk, avocado, forårsløg og bønnespirer

Krydderurter, feks. thai-basilikum, mynte og koriander

evt. ris-vermicelli

Chili/lime-sauce:

små røde chilier, hakket fint og uden kerner

1 fed hvidløg, hakket meget fint eller revet fint

2 lime, saften af

2 spsk sesamolie, den ristede version

fiskesauce, lige så meget som der er limesaft

3 tsk sukker

Start med at lave chili/lime saucen. Bland alle ingredienserne sammen i en lille skål og sæt den til side. Tilbered dit kød. Du kan feks lave nogle spyd med rejer eller oksekød, steg dem i noget smagsneutralt olie og smør en lille smule hoisin-sauce og drys med peanuts til sidst. Forbered dine grøntsager ved at hakke og gøre klar. Har du tænkt dig at bruge ris-vermicelli, skal de faktisk bare overhældes med kogende vand og lad det trække i et par minutter. Når de er blevet bløde kan du hælde det varme vand fra og skyl dem med koldt vand, så de ikke klistrer. Du kan vælge at lave rullerne klar så de er til at tage af eller du kan sætte alle ingredienserne på bordet, hvor folk selv kan sammensætte og folde deres ruller. Nu kan du gå igang med at blødgøre dine rispapirerne og sammensætte dine ruller. Smag dig frem og find din egne favorit.

5 thoughts on “Vietnamesiske friske forårsruller”

 1. Mums says:

  Muuuuums! Det ser virkelig lækkert ud!

 2. Jens says:

  Tak. Det ser lækkert ud. Det var lige sådan en opskrift jeg ledte efter.

  I forhold til din kommentar om peanutsauce og stilforvirring, så fik jeg lige lyst til at skrive at jeg rejste i Vietnam for 10 år siden. Her levede jeg nærmest af friske forårsruller fra Saigon til Hanoi og hver eneste gang blev de serveret med peanutsauce.

  Vh
  Jens

  1. Rukiye says:

   I stand corrected 🙂

 3. André says:

  Hej Rukiye

  Ser at du skriver: “Du kan også vælge at købe et stativ hos din thai eller vietnam-købmand, hvor du har dine rispapir-plader lagt ud på et plastik net.” Nu er dit indlæg jo mere end fem år gammelt, men kan du huske, hvor du har set dem henne? Jeg har i længere tid været på udkig efter dem både i Kbh. og i udlandet – uden held. Amazon har dem godt nok (http://www.amazon.com/Spring-Roll-Wrapper-Tray-12pcs/dp/B0056I6NAC), men de er rasende dyre at få sendt.

  Mvh. André

  1. rukiye says:

   Hej André, Har du kigget hos den Vietnamesiske Købmand på Frankrigsgade, Amager? Jeg mener at det var der jeg så dem. De er super flinke derinde til at hjælpe, måske de ved noget.

   Held og lykke!
   /Rukiye

Leave a Reply