Pasta med krydrede kødboller

Idag er det ønskernes dag og turen er kommet til…Barbara. For et stykke tid siden, jeg mener faktisk at det er snart ved at være år siden, at jeg introducerede denne ret for Barbara og hun har for nylig spurgt efter opskriften til kødbollerne. Bare for at hun kunne huske retten (hun nævnte også kort at det var de bedste kødboller hun havde smagt, ik Barbara?) bliver hendes ønske opfyldt. Jeg ved ikke helt hvor opskriften stammer fra, tror at jeg fik dem serveret engang for lang tid siden, men har siden hen modificeret lidt på den, så den er blevet en moderne version af min mors kødboller. Grundlæggende er hemmeligheden bag kødbollerne (hold dig for ørerne hvis du er fedt-forskrækket) at kødbollerne bliver friturestegt først og derefter ned i en lækker indkogt tomatsauce. Det er en ret, der kan serveres for næsten alle, alle jeg har serveret den for har været glade for den, undtagen dem der er fedt-forskrækkede…

Min veninde afprøvede (på sin mand som kender den originale version) kogte kødboller. Det bliver ikke helt det samme, men tæt på. Vil faktisk mere anbefale dig at du så bager eller steger dine kødboller på panden, hvis du går i krig med den fedtfattige (re) version.

Ingredienser

Kødbollerne:

400 g hakket kalvekød (eller oksekød)

1 stort eller 2 små løg, hakket meget fint

1 fed hvidløg

1 håndfuld bredbladet persille, finthakket

1 æg

en lille smule rasp eller gammelt brød

evt. en lille smule mælk, hvis farsen bliver for tør

1 tsk kanel

2 tsk spidskommen

4 tsk paprika

1 tsk cayennepeber eller chili. alt efter hvilken styrkegrad man går efter

ca. 3-5 dl olivenolie (det behøver ikke at være den dyre version)

Tomatsovsen:

400 g passata, kan erstattes med 2 dåser flåede tomater

1 løg, finthakket

2 fed hvidløg

2 tsk sukker

salt og frisk kværnet peber

olivenolie

Diverse:

1/2 pakke pappardelle, linguine eller spaghetti-pasta

parmesanost

en håndfuld bredbladet persille, finthakket

Start med tomatsovsen. De finthakkede løg og hvidløg sauteres sammen med noget olivenolie i en stor gryde (jeg bruger en støbejernsgryde) og passata tilsættes. Smag til med salt, sukker og peber. Lad sovsen simre ved lav varme mens du laver kødbollerne. Saml alle ingredienserne til farsen og rør den sammen. Sæt olien over i en lille gryde og lade den blive varm. Form imens bollerne og steg dem få ad gangen i gryden. Når du har stegt dem alle, tilsætter du dem til sovsen og lader dem koge videre ved svag varme. Sæt pastaen til at koge. Når den er al dente, det er ret vigtigt at den ikke er kogt helt “perfekt” da pastaen koger videre i sovsen, tilsætter du pastaen til sovsen. Server sammen med parmesan og persille.