Kartoffelsuppe med stenbiderrogn

En klassiker med et twist. Nu hvor det ikke er den første portion stenbiderrogn der bliver solgt i butikkerne, kan du få de små perler til en rimelig pris. Er du som jeg stor fan af stenbiderrogn, men gerne vil prøve dem i nye versioner er dette et ret godt bud. Jeg valgte at servere suppen som et hovedmåltid, men du kan sagtens servere suppen i mindre portioner, f.eks. i kopper og sammen med evt. creme fraiche, en lille buket af friske krydderurter som dild, purløg, kørvel og toppet med en sprød crouton egner den sig som en fantastisk lille forret.

En lille tilståelse, det er faktisk lidt første gang jeg laver mad efter vi er kommet hjem fra USA, hvilket er lidt pinligt at indrømme for en madnørd som mig. Der har været drøn på lige siden vi er kommet hjem, vi har været trætte, plaget af jetlag, og begge har haft en ustyrlig trang til noget så ukompliceret som rugbrødsmadder og lidt friske grøntsager til. Men jeg havde købt en lille portion stenbiderrogn hos fiskemanden og det skulle jo spises. Da jeg faldt over Claus Meyers (fra Almanak, som i øvrigt kan anbefales) opskrift på kartoffelsuppe med stenbiderrogn, tænkte jeg at det måtte prøves.

Prøves blev det. Det var endda en stor succes. Og det kan varmt anbefales.

Kartoffelsuppe, 4 store portioner eller 8-10 små portioner

1 kg spise eller bagekartofler

2 porrer

2 fede hvidløg

evt. en lille kvist frisk timian

1,5 liter grønsagsbouillon

en lille smule rapsolie til stegning

ca. 1,5 dl fløde

salt og friskkværnet hvid peber

200 g stenbiderrogn

evt. frisk dild, purløg og kørvel

evt. creme fraiche 18 eller 38%

Skræl kartofler og skær dem i små tern eller tynde skiver. Skyl porren grundigt og skær den i skiver. Steg kartofler, porre, hvidløg og timian i lidt rapsolie. Steg til grøntsagerne bliver lidt bløde tilsæt bouillon og lad det simrekoge i ca. 20 min eller indtil kartoflerne er møre. Blend suppen til en ensartet masse, ikke i for lang tid, så bliver den elastisk og smag til med fløde, salt og peber. Server suppen sammen med en god portion stenbiderrogn, cremefraiche og friske krydderurter.  Serverer du den som en lille forret kan du uden problemer servere den sammen med en lille sprød crouton.

Leave a Reply