Havregrynskager

Helt basic og classic! Og alligevel helt vidunderlige! Har faktisk fået forbud mod at bage disse småkager igen, da de var lidt for gode…

Nu rammer vi snart højsæson for småkage-bagning og hvis man ikke er til brunkager, pebernødder eller vaniljekranse, er disse et godt bud på et alternativ til de klassiske julekager, selvom julekagerne nu også har deres charme, særligt brunkager.

Du kan variere lidt på hvilke tørrede frugter eller nødder du vil bruge, tror endda at en lille portion hvid chokolade ville klæde kagerne.

Ingredienser, ca. 15-20 stk.
Preptid: ca. 30 min. Bagetid: 15-17 min.

4,5 dl havregryn
2 dl pecannødder, grofthakket
2,5 dl hvedemel
1 tsk. salt
½ tsk. natron
½ tsk. kanel
2 tsk. vaniljesukker
170 g smør, stuetemperatur
1¾ dl lys muscovadosukker
¾ dl sukker
1 æg, stuetemperatur
2 spsk. ahornsirup
2,5 dl tørrede tranebær eller rosiner

Tænd ovnen på 230 grader. Rist dine havregryn på en bageplade i ca. 6 minutter, hvorefter du tilsætter pecannødder og rister det hele i yderligere 6 minutter eller indtil dine havregryn er let gyldne og pecannødderne begynder at dufte. Hold øje med det hele, da nødderne hurtigt godt kan få for meget. Tag det ud af ovnen og lad det køle af.

Bland i en skål hvedemel, slat, natron, kanel og vaniljesukker.

I en anden skål pisker du ved høj hastighed smør, muscovadosukker og sukker sammen til det er helt hvidt og luftigt. Husk at skrabe kanterne på skålen undervejs. Tilsæt dit æg og herefter ahornsirup. Pisk videre i ca. 1 minut, sæt hastigheden ned og tilsæt herefter dine tørre ingredienser og pisk ved lav hastighed indtil din kagedej har samlet sig. Lad dejen hvile i ca. 1 time, så havregrynene har absorberet lidt af væsken fra dejen.

Fordel dejen i små portioner på størrelse med en golfbold med god plads omkring dem, da de flader en del ud under bagningen. Bag småkagerne i en 200 grader varm ovn i ca. 20 minutter indtil de er let gyldne ved kanterne. Ønsker du helt sprøde småkager kan du flade dem let ud inden du bager dem, giv dem evt. lidt ekstra bagetid.

Opbevar småkagerne i en kagedåse, der kan de sagtens holde sig friske i ca. en uges tid. Hvis ikke de er spist inden da…

Leave a Reply