Börek med feta

borek_01

En af mine favoritter fra det tyrkiske køkken. En ret der er kendt i Grækenland, Balkan-landende, Mellemøsten og Nordafrika, takket være Det Osmanniske rige, hvor hvert land har deres egen fortolkning af börek. Det siges at retten kan har sine aner helt tilbage til det Byzantiske rige (det Østlige Romerrige) hvor man serverede stegt brød med ost kaldet, placenta. Ikke specielt appetitligt navn, men en ret der stadig i dag findes i det Romerske køkken.

Hvis man ikke selv kaster sig ud i at lave dejen, er det også en utrolig nem ret. Jeg bruger yufka, som er brød/dej der er rullet tyndt ud, dog en anelse tykkere end filodej. Se om ikke du kan finde det hos din Mellemøstlige eller tyrkiske grønthandler.  Börek smager bedst lige når den er kommet ud af ovnen. Helt svampet med masser af smeltet ost. Server den til brunch, til eftermiddagste, som tilbehør til en god vegetarisk suppe eller som en del af et mezebord.

I min opskrift har jeg brugt en blanding af feta, mozzarella og persille. Men du kan sagtens bruge spinat istedet for persille eller endda grønkål som du lige blanchere lidt først. Der findes også varianter med hakket kød, løg og persille og en blanding af kogte grønne linser, løg og krydderurter. Der er masser af muligheder, men varianten med feta og persille er nu min favorit. Lav en stor portion, de forsvinder hurtigere end du regner med. Skulle du have lidt tilovers kan du snildt smide resterne i fryseren.

borek_02

borek_03

4-8 portioner
1 pakke yufka (750 g)
2 æg
4 dl mælk
100 g smør, smeltet
150 g feta (eller en kombination af feta og gruyere/mozarella)
1-2 dl persille
2 spsk. sesamfrø
2 spsk. nigellafrø

Bland mælk, æg og smeltet smør sammen i en skål, og stil til side. Smuldr feta (og evt. anden ost) sammen med den grofthakkede persille i en skål, og stil til side.

Smør 2 forme, der er ca. 25 cm i diameter.

Tag din yufka, og skær den ud i 2 lige store stykker. Pensl disse stykker med æggemassen, du skal ikke være nærig med det! Drys herefter et tyndt lag ost henover. Rul det groft og sjusket sammen til en pølse. Læg pølsen i formen, og ved at gentage processen kan du langsomt lave en börek (slange).

Pensl din börek med den resterende æggemasse, og drys sesamfrø og nigellafrø over.

Bages i ca. 20-25 min., til den er gylden, i en 230 grader varm ovn.

3 thoughts on “Börek med feta”

 1. Alanya.Dk says:

  Jeg elsker Börek, det er simpelhed noget af det bedste fra det tyrkiske køkken!

 2. Jacqueline says:

  Simpelthen vidunderligt ???? Tusind tak for opskriften og baghistorien

  1. rukiye says:

   Så dejligt at høre! KH Rukiye

Leave a Reply