Sneak Peek: Tahin med pekmez og hasselnødder

IMG_5411

En opskrift fra min kommende kogebog. Den er vegansk, nem at lave, og den er sund! Smager lidt af nutella, bare på den sunde måde.

Den består af tahin, pekmez og hasselnødder. Tahin er der efterhånden mange der kender, men pekmez er stadig en velholdt hemmelighed fra det tyrkiske køkken. Pekmez  er indkogt frugtsaft. Typisk lavet af vindruer, men kan også findes med versionerne johannesbrød, morbær og daddel. Produktet er fyldt med jern og andre gode vitaminer og mineraler. Det er da også blevet brugt som et universal-vitamin produkt af tyrkiske mødre i mange år. Brug pekmez i salatdressinger, på yoghurt, i maden etc.

Note: Hvis du gerne vil have en smooth version, skal du køre/blende hasselnødderne i lang tid.

6-8 portioner
1/2 dl tahin
1/2 dl vindruesirup
100 g ristede og afskallede hasselnødder
1/2 vanillestang, korn af
salt, knivspids
evt. 1-2 spsk kogende vand

Blend eller hak hasselnødderne i en blender eller mini- hakker i ca 5-10 min eller indtil at massen begynder at ligne peanutbutter (når olien begynder at komme ud af hasselnødderne).

Bland nøddesmørret med tahin, vindruesirup, vanillekorn og salt. Bliver blandingen for tyk eller den begynder at blive grynet, kan du tilsætte et par spsk kogende vand. Så bliver den lidt mere lind og homogen.

4 thoughts on “Sneak Peek: Tahin med pekmez og hasselnødder”

 1. Camilla Kirstine says:

  Hejsa 🙂
  Kan man bruge noget som en erstatning for vindruesiruppen?

  1. rukiye says:

   Hej Camilla, du kan sagtens bruge honning, ahornsirup eller agavesirup. Smag forsigtigt til, da vindruesiruppen ikke er nær så sød som de andre produkter. God weekend! KH Rukiye

 2. Marie Lundborg says:

  Hej, hvor køber man Pekmez

  1. rukiye says:

   Hej Marie, du kan få det hos mellemøstlige grønthandlere. Det fås med bl.a. med vindrue (som er den mest gængse), morbær og johannesbrød. Kan du ikke finde det, fungerer ahornsirup helt fint.

   Hilsen Rukiye

Leave a Reply