Køleskabsboller med solsikkefrø og græskarkerner

Alle har en eller anden opskrift på deres køleskabsboller, klatboller, langtidshævede boller, ja endda brusebadsboller har jeg også hørt dem blive kaldt (de tager så lang tid at bage som det tager at tage et brusebad, for nogen vel at mærke…). Kært barn mange navne. Jeg kalder dem køleskabsboller. Du laver dejen, lader den hæve i køleskabet, op på en bageplade og ind i ovnen. Voila!

Der er ikke så meget hokus-pokus ved de her boller, men som det gælder boller og brød-deje, skal man huske at salt/sukker balancen skal være i orden. Det er mildest talt ikke så appetitligt at sætte tænderne i et par sprøde, velduftende, varme boller der ikke smager af noget. Skuffelsen er ubeskrivelig. Du kan smage din dej mens du laver den, det sker der ikke noget ved. Smag på den som du ville smage på en sovs, er den salt/sød nok? Det er virkelig kedeligt at sætte tænderne i nogle boller, som ikke smager af noget. Kan ikke sige det nok gange.

I denne her opskrift af boller bruger jeg almindelig hvedemel, men fylder den til randen med knuste hørfrø, solsikkefrø og græskarkerner. Du kan også vælge at tilføje havregryn og gulerødder, det smager også godt. Faldt over en pæn mængde af frø og kerner i et supermarked i sverige. Du kan sagtens fylde dit skafferi (eller dine køkkenskabe) op med kerner og frø. De kan holde sig i pænt langt tid (tjek dog lige datoen foe en sikkerheds skyld) og er nyttige at have ved hånden både til bagning og madlavning.

Det skal siges at jeg laver altid min dej på slump. Jeg plejer at tage udgangspunkt i hvor meget væske jeg bruger. Jeg plejer at bruge 3-4 dl vand til omkring 15 boller, hvis jeg skal lave en pæn stor portion som man kan fryse ned, bruger jeg omkring 7-9 dl vand.

Ingredienser til ca. 12-15 boller

ca. 6 dl koldt vand

15 g gær

ca. 1 kg mel

evt. 1 -2 dl havregryn

1 dl knuste hirsefrø

1 dl solsikkefrø

1 dl græskarkerner

salt og honning/sukker

Start med at opløse din gær i vandet. Tilsæt evt havregryn, hirsefrø, solsikkefrø og dine græskarkerner. Smag til med salt og sukker/honning. Bland din mel i lidt ad gangen. Du skal bruge en grydeske eller et piskeris. Konsistensen skal være sådan at du stadig kan røre rundt i den me den grydeske. Er det svært, næsten umuligt at røre rundt i dejen er den for tør. Er den for let, skal den have mere hvedemel i sig. Dæk den med folie og sæt den i køleskabet natten over. Den skal hæve i min. 8 timer. Tag den ud af køleskabet, tænd din ovn på omkring 230 grader. Form dine boller med 2 skeer eller med dine hænder. Drys med solsikkefrø og græskarkerner inden du bager dem. De skal havde omkring 12 min. eller til de er gyldne og bagte.

6 thoughts on “Køleskabsboller med solsikkefrø og græskarkerner”

 1. Tina Bach says:

  Hvor længe tror du dejen kan holde sig i køleskabet?

  1. rukiye says:

   Hej Tina

   Det kommer an på hvor meget gær du putter i dejen. Men jeg vil mene max 2 døgn. Jeg har dog aldrig prøvet at have en dej til at stå i køleskabet længere tid end max 18 timer.

   Kh Rukiye

 2. Jan says:

  Du skriver 1 græskar kerner ?
  4 dl vand er vist ikke nok, det er en betonklump her med 1 kg. Mel. 😉

  1. rukiye says:

   Hej Jan, tak for dit skrape øje. Da jeg efterhånden laver dejen på slump holder jeg desværre ikke styr på hvor meget vand/mel der skal i. Men det er nok lidt i underkanten med 4 dl vand til 1 kg mel 🙂 Har rettet opskriften nu, og håber at du springer ud i at lave bollerne igen! KH Rukiye

 3. Pernille Frisch says:

  Jeg har lige lavet dejen, jeg har kommet 6 dl. Vand i, men har derimod ikke benytter alt melet ????

  1. rukiye says:

   Dejligt at høre at du har lavet bollerne og at de smagte godt 🙂 Kh Rukiye

Leave a Reply