Stegt spidskål og kartofler med rugbrødscroutoner

En lille og hurtig ret fra mig. Midt i alt juleræset og den fede mad, er det rart med lidt nemt og sundt mad.

Det bugner med kål i øjeblikket og kålen er sprængfyldt med energi og gode vitaminer. Du kan selfølgelig bruge den i alskens former for salat, men en anden god måde at bruge den på er at stege den. Der findes mange slags kål, men min yndlings er spidskålen. Den er lidt tyndere i bladene end hvidkålen og den har også en lidt blidere og sødere smag end hvidkålen. Men mest af alt er den nemmere at skære ud.

Hvis du som jeg tit står med en rest rugbrød, er det en god ide at bruge det til croutoner i stedet for det hvide brød. Rugbrødet bliver helt sprødt og smager fantastisk i en salat eller som topping oven på grøntsager.

Du kan spise retten som den er eller servere den til noget grillet fisk, f.eks makrel.

Ingredienser, ca. 4 portioner

1 lille spidskål eller 1/2 stor

4-8 kartofler alt efter størrelse

evt. kørvel, dild eller bredbladet persille

2-3 spsk olivenolie + 25 g smør

Salt og peber

Til rugbrøds-croutoner:

2-3 skiver rugbrød

1 fed hvidløg

Skyld kartoflerne grundigt, skræl dem hvis de er for medtagne. Skær dem ud i halve eller kvarte. Skær dit rugbrød ud i passende tern og steg dem i et par minutter i lidt olie sammen med det ene fed hvidløg. Hold øje med dem. Tag dem af varmen når de er sprøde nok. Drys med flagesalt. Steg kartofler i olivenolie sammen med smør på mellemvarme i ca. 5-7 min eller indtil de begynder at få farve og er ved at blive gennemstegte. Tilsæt den grofthakkede spidskål og vend rundt i et par minutter eller indtil kålen er faldet lidt sammen. Tilsæt evt. lidt friske krydderurter. Smag til med salt og peber og server med et drys rugbrødscroutoner over.

Leave a Reply