Øko espresso maskine – presso

Er stor fan af manuelle maskiner, i det hele taget bare køkkenmaskiner og gadgets . Eftersom jeg har et mikroskopisk køkken, hvor der ikke er plads til særlig mange maskiner, bliver jeg hver dag nødt til at begrænse mig i mine køkken-gadget-impulskøb. Nåh men i lang tid har jeg ønsket mig en espresso-maskine, men har til dels været for nærig og haft det der pladsmangel til at købe en af rolls-royce-modellerne. I mellemtiden er jeg blevet introduceret for denne lille smarte ting, en økologisk espresso-maskine. Inden købet har jeg fået lov til at låne den med hjem og afprøve den. Mange tak, Rikke!

Det økologiske aspekt kommer sig af at den ikke bruger el, man hælder kogende i en lille beholder i toppen, idet man trækker armene op på maskinen, suger den vandet ned og idet man trykker armene ned bliver vandet presset igennem kaffen. Smart! I teorien fungere den rigtig fint, men jeg kunne ikke få den til at virke i første omgang. Det skulle vise sig at jeg havde malet min kaffe for fint, det kan jo ske for enhver. Det næste minus ved maskinen er at man ikke kan styre varmen på vandet, og det er (har jeg fået fortalt) meget vigtigt for at kunne styre trykket og syrligheden i kaffen. Da jeg endelig fik den rette konsistens på kaffen ( og spildte en pose kaffe fra The Coffee Collective) var espressoen en smule lunken og var en del bitter, på den dårlige måde. Dette er ikke pga mine smagsløg, men jeg havde en anden kop espresso som jeg kunne sammenligne med.

Alt i alt, syntes jeg ikke det var en overbevisende oplevelse. Er meget ked af at skulle sige det, for designet er superfedt, den er manuel, lille og kompakt, og ikke mindst billig. Når man regner det hele ud (inkluderer min dovenhed mht. tid og kværning af kaffebønner) er det bedre givet ud for mig hvis jeg starter med en Nespresso-maskine og sparer sammen til en Rolls-Royce-modellen til små 20.000 kr. Tror måske en Kitchen-Aid røremaskine står højere oppe på listen… Du kan sel læse mere om Presso på deres site: www.presso.co.uk

[rating=3]

4 thoughts on “Øko espresso maskine – presso”

 1. Hej 🙂 jeg faldt lige over din blog og indlægget om Presso. Vi forhandler Presso og vi synes jo det er rigtig ærgerligt, at du ikke har haft en god oplevelse med den. Som du beskriver det, kan der være flere grunde til at kaffen ikke blev super. Hvis du har lyst er du velkommen til at få en kop Presso kaffe i vores butik ved Nørreport (ring lige først så vi ved du kommer). Tag gerne de bønner med du foretrækker, så kan vi måske give dig en god kaffe oplevelse med Presso eller en snak om hvad der kan blive bedre 🙂

  1. Rukiye says:

   Hej Elizabeth

   Jeg er en true believer, så jeg vil meget gerne komme ned til jeres butik og få en rigtig fremvisning af Presso. Jeg må ærligt indrømme at jeg selv blev lidt skuffet over ikke at kunne få den til at virke. Måske jeg kan fange dig en af dagene nede i butikken og få fremvisningen af Presso på video, så jeg kan vise det til mine læsere?

   Mvh / Rukiye

 2. Morten says:

  Hej Elizabeth,

  Sult fremkaldende blog du har! Regner med at bruge et par af dine opskrifter på lørdag.

  Jeg ved lidt om kaffe og kaffegear.
  Jeg kan godt forstå, at du gerne ville have en espressomaskine. Jeg har også selv en. Problemet er bare, at espressobrygning koster tid, penge og masser af indsats. Generelt er det ikke velegnet til hjemmebrug. Når du nu alligevel har kastet dig ud i det, giver jeg gerne mit besyv med.
  Dit største problem er uden tvivl, at du ikke har en kværn (det lader i hvert fald ikke til, at du har). En ordentlig kværn er alfa omega til god kaffe, og tespresso kan man slet ikke lave uden en kværn. Min espressomaskine betragtes af mange som den hellige gral inden for espressobrygning i hjemmet (La Marzocco GS/3). Det er et monster til over 30.000 kr., og det egentlig fuldkommen latterligt at have en. Uden en ordentlig kværn, kunne jeg lige så godt have en Krups til 1.200. Faktisk ville jeg være bedre stillet med en Krups til 1.200 og en god kværn, end jeg ville med min maskine og ingen kværn/dårlig kværn.

  Når man brygger espresso presses 20-30 ml vand igennem ca. 19 gram kaffe. På en almindelig pumpedrevet espressomaskine sker det med ca. 9 bars tryk. Hvor meget det er på en Presso ved jeg ikke, men det er nok en del. Når vand presses igennem kaffen med så meget tryk på, så vil det finde den vej igennem kaffen, hvor der mindst modstand. En ujævnt kværnet kaffe, vil derfor betyde at i dele af kaffepucken vil der blive trukket alt for meget smag ud (overekstraheret), hvad der giver bitterhed, og i andre dele af kaffepucken vil der blive trukket for lidt smag ud (underekstraheret) Det gælder derfor om, at kaffen er kværnet så ensartet som muligt (groft sagt) for at modstanden over hele kaffens flade i filteret og gennem hele kaffepucken, er så ensartet som muligt, så ekstraktionen af kaffen i hele filteret er så jævn som muligt.

  Du har sandsynlig fået kværnet nede hos The Coffee Collective (godt valg af kaffe!). De kan deres shit, og selve kværningen er sikkert i orden hvad angår ensartethed, selvom det ser ret fint ud, nærmest pulver-agtigt.
  Men selvom ensartetheden er i orden, så er der stor forskel på forskellige kaffer og maskiner. Kaffer er meget forskellige, både hvad angår bønnen og ristningen af den, og der står forskel på densiteten, hårdhed/porøsitet osv. Derudover er espressomaskiner meget forskellige, og alle vil kræve forskellige formalingsgrader.

  Når folk spørger mig om hvad de skal købe af espressomaskine, så siger jeg altid, at de skal droppe af købe en espressomaskine for at lave det derhjemme. Det er dyrt, besværligt, kræver plads og sviner. I stedet anbefaler jeg at de køber en ordentlig kværn, køber bedre kaffe og nøjes med den stempelkande de allerede har + eventuelt supplerer med en Aeropress (prøv en Kieni hos The Coffee Collective lavet på en Aeropress næste gang du er der). Det kunne f.eks. være en Nivona CaféGrano 120 til 1000 kr. (http://www.kaffe-agenterne.dk/product_info.php?cPath=41&products_id=529)

  Hvis de insisterer anbefaler jeg at de køber en Mahlkönig Vario kværn (http://www.kaffe-agenterne.dk/product_info.php?cPath=41&products_id=900). Den koster mellem 2.800 og 3.000. Det er helt vildt mange penge for de fleste at bruge på en kaffekværn, men det er altså også en skide god kværn for pengene og efter min mening the bare minimum. Det lyder vildt, men sådan er det. Også hvad angår kaffekværne, for man hvad man betaler for. Fordelen specifikt med denne kværn er, udover at den er en meget habil kværn til espresso, er at den er meget fleksibel så du ved et snuptag kan skifte mellem espresso og stempel. Jeg har selv en som en sekundær kværn, og jeg elsker den.

  Når man så på et tidspunkt er kommet sig over købet af en kværn til 3.000 kroner, kan man så købe en espressomaskine. – Mange begår den fejl, at de køber en espressomaskine, men ikke en kværn. Og det bliver bare aldrig godt. Min anbefaling er derfor altid, man man køber en kværn først, og så en espressomaskine.

  Et tip derudover, at varme portafilter og maskine op ved at køre kogende vand igennem maskinen, som skulle du lave en kop espresso. Hvis maskine og portafilter er kold når du brygger, bliver kaffen mere sur.

  Endelig bør du også overveje at bruge kildevand med lav ph værdig eller en filterkande (http://www.kaffe-agenterne.dk/index.php?cPath=126). Det danske vand, især københavnske, er super kalkholdigt. Meget af kaffens finere noter er forbundet til syren i kaffen, og den syre bliver neutraliseret af kalk, således af meget af den gode smag forsvinder.

  Endelig endelig skal du også have en tamper. Min anbefaling er, at du tager filteret ud af portafilteret og tager det med ned til Kontra Coffee eller Risteriet og finder en tamper, der passer godt og tæt i filteret.

 3. Morten says:

  Og med “Hej Elizabeth” mener jeg selvfølgelig “Hej Rukiye”!

  Mvh

  Morten

Leave a Reply