Kvæde-gelé

En af de få frugter som har voldt mig mest problemer er desværre kvæden. Når jeg tænker tilbage på min barndom, kan jeg tydeligt huske min mor og min farmor gnaske løs på friske kvæder som var det æbler og samtidig lave grimasser, fordi det var så syrligt. Jeg har åbenbart arvet genet “elsker syrligt”  fra begge sider af familien, men at spise en rå kvæde er mig stadig en gåde.

Min farmor og farfar tilbringer deres somre i Tyrkiet og vinterhalvåret i Danmark. Da de kom hjem fra deres “sommerferie” i starten af oktober, sagde min farmor stolt at hun havde noget med til mig: én enkelt kvæde. Jeg ved ikke om det er ulovligt, men nu havde hun taget det her lille pragteksemplar med til mig, den første af sin slags, der havde nået at blive moden inden hun skulle afsted. Jeg var virkelig rørt over hendes gestus, men jeg tror nu også mere det var for hendes egen skyld at hun havde taget den med, da vi delte den. Hvor sød min farmor end var og serverede det her pragt-eksemplar af en kvæde, må jeg ærligt indrømme at det bare ikke smager godt. Desværre. Heldigvis havde min farmor også taget noget turkish delight med til mig, det blev fortæret lidt hurtigere.

Med min farmors kvæde i tankerne, faldt jeg over nogle flotte kvæder på Nørrebro Bazar. De kom med mig hjem. The boyfriend er vokset op med et kvæde-træ i haven (hvilken luksus), så han afskyr duften af friske kvæder og alt hvad der hører til af diverse syltninger og marmelader. så hans promte svar var at jeg skulle udrydde de kvæder, inden deres stank tog over i lejligheden.

Jeg fandt hurtigt en opskrift på kvæde-gelé på marthastewart.com og jeg var klar til kamp.

Det var mig en gåde hvordan de her bleg gule frugter nogensinde ville få denne rubinrøde farve som Martha’s gelé havde. Efter godt 2 timer på komfuret kunne jeg godt se at det ikke var noget problem. Mine kvæder havde forvandlet sig til en grød af dyb lyserød/ferskenfarvet frugtstykker. Yay! Det bedste ved denne opskrift er at du ikke behøver at skrælle frugten, den skal koge med skræl og kernehus og det hele.

Gelén smager stærkt aromatisk, som var det at man havde blandet rosenvand og orangeblomstvand i, selvom den er au naturel. Den smager fantastisk på ristet brød og sammen med en fast ost, feks. Manchego eller Prima Donna. Kan ikke anbefale den på foie gras, selvom det var det Martha Stewart anbefalede, det var som om at den krydrede smag fra kvæde-gelén frembragte leverens metalliske smag. Den smager til gengæld fantastisk i gryderetter som smagsfremhæver. Jeg kunne forestille mig den også var god til at runde smagen af på sovsen til juleanden.

Er du heldig at finde kvæder hos din grønthandler brude du unde dig selv at lave kvæde-gelé. Hvis ikke til dig selv, er det en fantastisk værtinde-gave her i disse kommende gavemåneder.

Ingredienser, ca. 3 x 250 ml krukker

Modne kvæder, ca. 8-10 stk

2 ltr vand

ca. 1 kg rørsukker

1 citron, saften af

evt. 2-3 stjerneanis

Vask og gnub dine kvæder rene. Skær dem ud i store tern, med kernehus, skræl og det hele. For at gelén skal kunne stivne har du brug for pektin og det meste af det ligger i skrælle og kernerne. Tjek for orme etc. for en sikkerheds skyld. Kog dine kvæder i en tykbundet gryde i ca. 2,5 time under svag varme indtil de er helt lyserødt/dyb ferskenfarvet. Væsken skal ikke være kogt mere ind så du har mindre end 1 liter. Ellers kan du justere sukkermængden, forholdet er 1:1. Si dine kvædestykker fra så du har den rene saft tilbage. Kog det op sammen med sukkeret og citronsaften. Kog det i ca. et kvarter indtil det er blevet sirup-agtigt. Du kan tjekke om det er kogt nok ind, ved at lægge et par dråber på en iskold ske (evt. læg den i fryseren) og se om det stivner. Alt efter hvor fast gelén skal være kan du spæde væsken til med vand eller koge den lidt mere. Hæld i passende størrelse patentglas, der er skyllet i atamon og nyd!

11 thoughts on “Kvæde-gelé”

 1. Zoran Petrovic says:

  Du har i den grad ret i at kvæderne går til juleanden. I vores blandede familie spiser vi netop dansk juleand sammen med kvædekompot (syltede kvarte kvæder, som min mor laver). Kompotten står også flot til alt vildt.

 2. pernille says:

  Jeg grinede lidt da du skrev om dine familie der spiste friske kvæder. der er den lille finurlighed, at hvis kvæder får frost, bliver de mere møre, og kan måske bedre spise rå. De behøver heller ikke koge så længe hvis de har fået frost.
  mange hilsner Pernille

  1. Rukiye says:

   Hej Pernille

   Det vil jeg huske til næste gang jeg skal i gang med kvæderne! Måske jeg kan få brugt de kvæder jeg har haft stående på altanen i evigheder snart, de har vist fået frost…God jul herfra, hilsen Rukiye

 3. Lone Nielsen says:

  Min gelè stivnede ikke. Den smager skønt alligevel. Jeg bruger den bla som topping på yoghurt, dressing osv.
  Nu er jeg i gang med en ny portion. Denne gang venter jeg med at sætte låg på, til geléen er afkølet. Det skulle gøre en forskel…..

  1. rukiye says:

   Hej Lone

   Prøv at koge væsken ind i længere tid, jeg plejer at lave en test på en kold ske inden jeg fylder det på glas. Husk også at få alt skræl og kernehus med under den første kogning, det er der pektinen sidder.

   Pøj pøj! Kh Rukiye

 4. Helle Skou says:

  Hvornår er det tiden at plukke kvækerne?

  1. rukiye says:

   Hej Helle, jeg mener det er omkring september/oktober 🙂 God weekend! Hilsen Rukiye

 5. birthe stepping says:

  hej
  jeg finder at kvæder er meget varierende i størrelse, der vil det være meget lettere hvis du beskrev:
  hvilke kvæder? hvilken størrelse?
  og hvis det er meget små kvæder, hvad betyder det for mængden af pektin, ændrer forholdet sig så??
  måske kan du ikke svare, men er der andre der kan byde ind?

  1. rukiye says:

   Hej Birthe,

   Jeg bruger æblekvæder i min opskrift, og ja de er mindre end de kvæder, der plejer at være pære-kvæder til salg i butikkerne. Men dette har ikke en betydning for pektin-mængden. Håber at det var en hjælp 🙂

   Hilsen Rukiye

 6. Lisbeth says:

  Hvordan ved man om kvæder er modne ?? Første gang i mit liv (54år) jeg laver gelé 😉
  Mvh Lisbeth

  1. rukiye says:

   Hej Lisbeth

   Jeg er super ked af den sene respons til dit spørgsmål. Jeg ved faktisk ikke helt hvornår kvæderne er modne, jeg er så heldig at jeg får mine fra min svigerfars have. De plejer at falde på jorden når de første efterårsstorme kommer. Da kvæderne skal bruges til gele eller marmelade, gør det mig ikke noget hvis de er lidt stødte. Jeg håber at det gik godt med at lave kvæde-gelé! KH Rukiye

Leave a Reply