Gløgg-ekstrakt og Bittens brune kager

Selvom jeg kommer fra en familie hvor julen ikke var noget vi fejrede, holder det mig ikke tilbage i at fejre julen i mit voksenliv. Jeg er så heldig at have en svigerfamilie der holder jul. På godt og ondt. Kan man finde en balance mellem alle familie-arrangementerne, julegaveræs og den påtvungne hygge syntes jeg julen er en af de bedste højtider. I min barndom var jeg ret tit inviteret over hos min veninde og holde jul. Det var med jyske traditioner der bød på både flæskesteg og andesteg, både hvide og brune kartofler. Men det bedste var at de lillejuleaften havde en tradition med at få hamburgerryg, grønlangkål, brunede kartofler, ribsgele og sennep til. Det var bare godt, stuvet grønlangkål og brunede kartofler. Det er stadig noget som jeg selv holder fast ved, her i dag mange år efter. Det er også Bittens opskrift på brune kager som jeg trofast laver hver jul.

Når det så er sagt, plejer starten af december måned være en forberedelse til julen. Jeg starter allerede her med at lave min brunkagedej, rødkål, kvædegele, tranebærgele og i år også min gløgg-ekstrakt. Har du tid og overskud kan du lave en ekstra portion og give som værtindegaver, spørger du mig er det mere personligt og værd end en tam julestjerne.

Både gløgg-ekstrakten og brunkage-dejen kan laves i forvejen, jeg vil faktisk anbefale at du laver gløgg-ekstrakten i forvejen så alle krydderierne rigtig kan stå og trække. Jeg er meget til det aromatiske og det citrus-agtige, så jeg bruger en pæn del muscovadosukker og apelsinsaft. Er du ikke til det, kan du erstatte det med almindelig vand eller vin.

Gløgg-ekstrakt, ca. 1 liter, 1:2

500 g muscovadosukker

1,5 appelsiner, saften af

1 lille håndfuld kardemommekapsler, stjerneanis, allehånde, nelliker

ca. 5-7 kanelstænger

evt. frisk ingefær, ca. et stykke på 2-3 cm

evt. 3-5 dl sprut, kan være en en blanding af portvin og mørk rom

Kog det hele op så det bliver til en tyk sirup og lad det trække i et glas. Laver du den med alkohol, tilsætter du alkoholen først til allersidst, inden du putter det i glas. Har du tænkt dig at lade det stå i længere tid, kan du skylle glasset i atamon.

Bittens brune kager

500 g smør

500 g sukker

250 g lys sirup

1 kg mel

100 g sukat

150 g smuttede mandler

ca. 2,5 tsk potaske

6 tsk kanel

2 tsk nelliker

2 tsk stødt ingefr

2 tsk kardemomme

Smelt sukker, sirup og smør i en gryde. Når sukkeret er smeltet tager du gryden af varmen. Når den er blevet lidt lunken tilsætter du dine krydderier, sukat og mandler. Rør potasken ud i lidt koldt vand og tilsæt denne til massen. Vent til det hele er kølet helt af inden du tilsætter dit mel. Rør rundt med en grydeske til du har en ensartet masse. Fordel massen til nogle pølser i bagepapir og derefter rullet ind i film. Du får ca. 7 pølser ud af det. Køl dem helt af, evt. i fryseren eller til næste dag. De kan holde sig i rigtig lang tid i fryseren og køleskabet, og tag ud når du skal bage. Skær pølserne ud i tynde skiver, mens den stadig er kold og fordel på en bageplade og bag i ca. 5-7 min. ved 175 grader. Opbevar dem i en kagedåse foret med bagepapir.

2 thoughts on “Gløgg-ekstrakt og Bittens brune kager”

Leave a Reply