Dukkah

dukkah

Dukkah er et blandingskrydderi der stammer fra Ægypten og som kan drysses på alt fra salater, stegte grøntsager og til simreretter eller ovenpå hummus. Den giver et skud af mellemøsten og et sødt knas fra hasselnødderne. Det er et fantastisk krydderi, som du kan lave en stor portion af og drysse over din mad, som du lyster. Det kan holde sig i en måneds tid i en lufttæt beholder.

Prøv det på ovnbagte grøntsager, især græskar, gulerødder og kartofler er den god til. Jeg har lånt opskriften fra kogebogen Jerusalem, dog med nogle justeringer, har hævet mængden af fennikelfrø og undladt solsikkefrø.

Opskrift, giver et syltetøjsglas:
70 g hasselnødder, evt. afskallede
1 tsk. fennikelfrø
1 spsk. spidskommen, hel
1 spsk. hvid peber, hel
3 spsk. korianderfrø
1 1/2 spsk. sesamfrø
1/2 tsk. nigellafrø
1 spsk. flagesalt, fx Maldon
1 tsk. sød paprika

Rist hasselnødderne i ovnen på 160 grader i ca. 20 minutter indtil de er blevet gyldne. Tag dem ud af ovnen, læg dem i et viskestykke og gnub dem grundigt, så de bliver afskallede. Opvarm en pande ved middelvarme Tørrist fennikel, spidskommen, hvid peber og  korianderfrø hver for sig på panden. Hæld dem over i separate skåle. Skru ned for varmen og rist nigellafrø og sesam indtil sesamfrøene begynder at blive gyldne.

I en morter støder du hasselnødderne og dernæst krydderierne. Bland det hele sammen med sesamfrø, nigellafrø og flagesalt. Opbevar det i en lufttæt beholder og nyd!

 

Leave a Reply